Friday, August 5, 2016

Spark Plug or NGK SPARK PLUG BP6ES

spark plug or NGK SPARK PLUG BP6ES (sometimes, in British English, a sparking plug,[1] and, colloquially, a plug) is a device for delivering electric current from anignition system to the combustion chamber of a spark-ignition engine to ignite the compressed fuel/air mixture by an electric spark, while containing combustion pressure within the engine. A NGK SPARK PLUG BP6ES  has a metal threaded shell, electrically isolated from a central electrode by aporcelain insulator.
 The central electrode, which may contain a resistor, is connected by a heavily insulated wire to the output terminal of anignition coil or magneto. The NGK SPARK PLUG BP6ES 's metal shell is screwed into the engine's cylinder head and thus electrically grounded. The central electrode protrudes through the porcelain insulator into the combustion chamber, forming one or more spark gaps between the inner end of the central electrode and usually one or more protuberances or structures attached to the inner end of the threaded shell and designated the side, earth, or ground electrode(s).
NGK SPARK PLUG BP6ES  may also be used for other purposes; in Saab Direct Ignition when they are not firing, NGK SPARK PLUG BP6ES  are used to measure ionization in the cylinders – this ionic current measurement is used to replace the ordinary cam phase sensor, knock sensor and misfire measurement function.[citation needed] NGK SPARK PLUG BP6ES  may also be used in other applications such as furnaces wherein a combustible fuel/air mixture must be ignited. In this case, they are sometimes referred to as flame igniters.
Contribution from wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Spark_plug about spark plug or NGK SPARK PLUG BP6ES.

Sunday, February 22, 2015

Boleh Pakai ke Tone Excel ni?

Hi CK TAN disini

Saya ada soalan nak tanya kepada semua pengunjung yang datang blogspot saya........

1. Adakah bil phone anda tiap bulan melebihi RM20, RM30, RM40 atau RM100 keatas samada prepaid atau postpaid?

2. Anda mesti merupakan seorang loyal customer, so saya nak tanya ada tak syarikat telemunikasi macam D,M,U,C atau lain-lain beri ganjaran macam tiket kapal terbang free? DMUC saya tak sebut, saya rasa anda mesti tahukan.

3. Adakah mana-mana syarikat teelemunikasi beri perlindungan kemalangan percuma bernilai RM100,000 kepada anda?

4. Adakah anda confirm guna phone atau number yang sama seumur hidup anda?

5. Kenapa budak 12 tahun dah ada handphone, betul atau salah?

Saturday, February 21, 2015

Review Buku yang Inspiring Orang Berjaya Made In Malaysia okey

YO YO YO

 WHATUP kita dah lama tak jumpa

  Sorrylah just to busy with working until betol-betol lupa

   Ok lah ini now Chinese New Year, so I relax kat rumah 4 hari je nanti isnin start kerja 
Pula.bosan pula. Happy Chinese New Year to my families, friend, visitor to mine blog. Thank you

 So semalam I pi kat Popular kat Tesco Melaka

  Cari n baca banyak buku investment Warren Buffett, Robert Kiyosaki, n   macam-macamlah.

    Asyik baca-baca, ternampak 1 buku yang tarik wa punya mata nak tidur <e Malaysia e-commerce Success story>, n penulisnya CK Wong.


I want to tell u storylah yang dulu time 2008 saya ada try n try n try dari ebay, blogging, affiliate clickbank, just to name a few tapi semuanya fail tak jadi sampai apa macam tau balik kerja, terus mandi, makan n dah lekat kat laptop sampai 1- 2am. Memang addict sangat kat komputerlah, apa lagi keluarga sound je terus gaduh. Saya cakap boleh dapat sales punya tapi hmmmmm tetap kosong. 

Friday, May 17, 2013

AMMB untung RM1.635 bilion


AMMB Holdings Bhd meraih keuntungan bersih RM1.635 bilion bagi tahun kewangannya berakhir 31 Mac 2013, meningkat 10.2 peratus berbanding tahun kewangan sebelumnya, didorong peningkatan dalam pendapatan faedah bersih dan sinergi pengambil alihan yang dilaksanakannya.

Ia diraihnya daripada pendapatan berjumlah RM7.441 bilion, meningkat 4.2 peratus daripada RM7.139 bilion.

Prestasi itu mewakili peningkatan pendapatan sesaham (EPS) 9.8 peratus kepada 54.5 sen serta pulangan ke atas ekuiti (ROE) sebanyak 14 peratus.

Sunday, April 14, 2013

IPO KLCC REIT tawar 1.8 bilion saham

berapa agaknya harga klcc reit yang akan dibuka di pasaran saham pada bulan May?

saya baca dia orang akan beri dividen 95% hasil revenua, ini bagus.


KLCC Property Holdings Bhd akan membuat tawaran awam permulaan (IPO) sehingga 1.8 bilion saham KLCC REIT sempena penyenaraian dana amanah pelaburan hartanah itu di Pasaran Utama Bursa Malaysia. 

Saturday, March 30, 2013

ya ke Kerajaan yakin dapat kawal hutang negara?

saya sendiri tak pasti sama ada kerajaan dapat mengawal hutang negara, hutang makin banyak nanti silap hari bulan dah jadi macam USA pula.

Kerajaan yakin dapat mengawal hutang negara supaya tidak melebihi paras 55 peratus daripada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), pada masa sama terus menggerakkan ekonomi bagi menjadikan Malaysia negara maju pada 2020.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah, berkata ia bersandarkan perbelanjaan berhemah yang diamalkan kerajaan sekarang serta pelbagai kaedah yang dilaksanakan secara konsisten bagi mengurangkan paras hutang. 

Thursday, March 21, 2013

Agihan pendapatan ASG lebih tinggi

Siapa ada beli ASG? BONUS DAH keluar............

KUALA LUMPUR 20 Mac - Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB), pengurus dana milik Permodalan Nasional Bhd. (PNB) hari ini mengumumkan kadar agihan pendapatan bagi Amanah Saham Gemilang (ASG) lebih tinggi berbanding tahun sebelumnya.

Ketiga-tiga dana di bawah naungan Amanah Saham Gemilang (ASG) iaitu ASG-Pendidikan, ASG-Kesihatan dan ASG-Persaraan dengan masing-masing mengagihkan pendapatan sebanyak 7.10 sen, 7.20 sen dan 7.30 sen bagi tahun kewangan yang berakhir 31 Mac ini.

Pengerusi PNB, Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata, kadar tersebut lebih tinggi berbanding tahun kewangan lalu iaitu masing-masing sebanyak 7 sen, 7.10 sen dan 7.05 sen.

Katanya, bagi ASG-Pendidikan, ASNB telah memperuntukkan sebanyak RM5.25 juta yang akan dinikmati oleh 21,460 pemegang unit melibatkan 73.696 juta unit.